Opnieuw laten dopen?« Terug naar de vragenlijst

Goedenavond, Via het zoeken naar Johan de Heer kwam ik terecht op uw site. Onder het kopje "grondslag" kwam ik bij het stukje "de doop" terecht. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de uitleg over het onderstaande stukje: "Daarom zijn wij van mening dat dopen van gelovigen pas dan mogelijk is wanneer zij “tot onderscheid” zijn gekomen: de doop op (geloof)belijdenis" Betekent dit dat al mijn broeders en zusters nu "fout" bezig zijn? http://hervormdegemeentekatwijk.nl/ Ik stel deze vraag, omdat ik hierop heel vaak wordt aangesproken door mensen van Pinkstergemeenten, Evangelische gemeenten etc.. Ik ben erg benieuwd naar uw antwoord wellicht zet het me weer tot nadenken. Persoonlijk worstel ik met de gedachten dat ik bij eventueel "over-dopen" mijn ouders en iedereen die ik ken (gevoelsmatig) zou verloochenen. Ook zou ik daarmee indirect aangeven dat al mijn vrienden, familie en kennissen dus fout bezig zijn en dát terwijl er ook bij ons in de gemeente nog steeds wonderen gebeuren (m.a.w. God heeft ons - nóg - niet verlaten). Hartelijke Groet, Arie
Gepost door arie1980
Gevraagd op november 30, 2015 4:00 pm
0

Het is altijd goed opletten bij het ”oordelen van anderen”. Zeggen dat iemand ”fout” bezig is, of genootschappen ”fout bezig zijn” is in onze ogen niet de juiste weg. Beter is het te letten op onze eigen handel en wandel.

Wanneer iemand de Bijbel leest, en zich afvraagt ”ik ben tot geloof gekomen, wat nu?” en zich vervolgens laat dopen dan is dat, Bijbels gezien, een juiste beslissing. Moet je dan iedereen om je heen gaan veroordelen en zeggen ”jullie zijn fout bezig”? Nee. Belangrijker is of je zelf, Bijbels gezien, ”goed” bezig bent. In de doop is geen behoudenis, wel in geloof in Christus Jezus. Als symbool daarvan, zo geloven wij, laat een Christen zich dopen. De doop zelf kan iemand echter niet redden.

Dus, is iemand ”fout” bezig als hij of zij zich niet laat dopen? Laten we beginnen bij het begin: dat wat de mens kan redden! Het geloof.

Gepost door bcollege
Beantwoord op november 30, 2015 3:50 pm